Podľa zväzu, ktorého informácie zverejnil denník iDNES.cz, uvarili české
pivovary vlani 20,1 milióna hektolitrov piva. V porovnaní s
predchádzajúcim rokom tak produkcia piva klesla o 6,9 %.
Spotreba piva na obyvateľa sa znížila na 135 litrov, čo je najmenej od
60. rokov minulého storočia. Za poklesom výroby stoja podľa zväzu
protipandemické obmedzenia, ktoré zasiahli aj prevádzku reštaurácií v
Česku a zahraničí.
Naopak, v roku 2019 bola výroba rekordná a dosiahla 21,6 milióna
hektolitrov. Ako uviedol predseda zväzu František Šámal, takúto situáciu
ešte nezažil. "Nepamätám sa, že by na tom hostince a reštaurácie boli tak zle,"
povedal. Kríza sa podľa neho premieta nielen do obchodných strát, ale
aj do osudov ľudí, ktorí pivovarnícku tradíciu ako národný poklad
strážia.
V reštauráciách sa vlani vypila štvrtina pív, v roku 2019 to bola
tretina. Svoju činnosť ukončilo podľa zväzu 500 hostincov a tento rok sa
čakajú ďalšie stovky. Negatívny vplyv na sektor má podľa zväzu nielen
zatvorenie reštaurácií, ale i zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti
alebo rušenie športových a kultúrnych akcií.
Vlani prvýkrát po deviatich rokoch klesol aj export. Pokles dosiahol 381 miliónov približne na 5 miliónov hektolitrov.
Výrazný pokles spotreby pociťujú najmä malé pivovary. Tie vyrábajú menej piva a ich prevádzka je tak drahšia. "Vlani klesla celková výroba približne o 8 %, avšak výroba v minipivovaroch až o 30 %," povedal prezident Českomoravského zväzu minipivovarov Jan Šuráň. Pre tieto pivovary to znamená obrovský ekonomický prepad.